Wil jij bewuster en lichter leven?

Bezinning in december!

Gepubliceerd op 25 december 2019 om 08:01

De kortste dag is weer achter de rug, de winter is begonnen. Tijd voor gezelligheid binnenshuis, de feestdagen staan voor de deur en een nieuw jaar dient zich aan. Voor velen is het een drukke tijd: voor de kinderen op school is veel te doen, na Sinterklaas komen de kerstversieringen, zijn er voorstellingen. Op het werk moet nog van alles gebeuren voor het einde van het jaar, kerstborrels aflopen. En dan het huis gezellig maken, de boodschappen halen en cadeautjes voor de Kerst bedenken. De druk is hoog om aan alle verwachtingen en eisen te voldoen. En het moet vooral gezellig zijn, een vredig feest met veel vrienden en familie.

Het is ook een tijd van gemis, pijn en verdriet als jouw situatie niet is zoals het perfecte plaatje wordt voorgesteld. Kortom een tijd met veel emoties en stress.

Voor een goede balans is het belangrijk om na periodes van inspanning, drukte en stress tijd te nemen om te ontspannen. Het is tijd voor hè,hè!

Bijkomen, achterstallig onderhoud plegen en herstellen. Misschien heb je altijd wel in deze tijd van het jaar meer behoefte aan cocoonen. De winter is ook bij uitstek het seizoen om weer op te laden. Deze tips helpen jou hierbij:

  • Ga zoveel mogelijk iedere dag op dezelfde tijd slapen
  • Het spreekt voor zich: geen t.v., laptop en telefoon mee naar bed
  • Haast je niet, doe wat je doet met aandacht, één ding tegelijk
  • Ga naar buiten, ook al is het koud en winderig: frisse lucht doet je goed
  • Mediteer op jouw manier: alles is okay waarbij jij je hoofd leeg kunt maken

 

En het einde van het jaar nadert, een nieuw jaar kondigt zich aan.

Gisteren begon een bijzondere periode van dertien nachten waarbij de sluier tussen onze dimensie en andere dimensies flinterdun zijn. Misschien slaap je onrustig en droom je veel. Leg een schriftje naast je bed en schrijf je dromen op! Welke symboliek komt naar voren? Wat wil je onderbewuste je vertellen? En laat overdag de stilte in jezelf toe en creëer momenten van rust. Soms komen dan ook nog flarden van herinneringen naar boven.

Het einde van het jaar is ook tijd voor bezinning: welke lichtpuntjes kenmerken 2019? Waren er mooie ontmoetingen; welke kleine gebaren koester je? Wat waren jouw inzichten/thema’s van afgelopen jaar? Van welke neem je afscheid? Welke lessen neem je mee om verder uit te werken in het nieuwe jaar?

 

Rituelen

Op oudejaarsdag ga ik altijd naar zee om afscheid te nemen van het oude jaar. Meestal heb ik in de dagen daarvoor al wat antwoorden op bovenstaande vragen opgeschreven. Dat is verwerken, loslaten en koesteren. Het oude jaar laat ik letterlijk uitwaaien aan zee en als er nog zaken blijven liggen dan schrijf ik deze op en verbrand het. Zo reinig ik alles wat ik wil achterlaten en komt er ruimte voor het nieuwe jaar.

Heb jij rituelen die je aan het einde van het jaar (of wellicht ook gedurende het jaar) toepast? Ik vind het leuk als je deze wilt delen!

 

Met 2020 start een nieuw decennium. Wat de betekenis van het nieuwe jaar is, lees je in mijn volgende nieuwsbrief. Wil je deze toegestuurd krijgen, meld je dan aan via deze link.

Ik wens je fijne feestdagen toe, met momenten van rust en mooie lichtpuntjes!

Lieve groet van Marij.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.